1.zakelijke gegevens
De titel van het boek dat ik gelezen heb is Deirdre en de zonen van Usnach. Er is geen motto aanwezig in het boek. De titel, Deirdre en de zonen van Usnach, is afgeleid van een oude Ierse saga. De oorspronkelijk titel van de saga is ‘Deirdre of the sorrows’. De oorspronkelijk versie van ‘Deirdre en de zonen van Usnach’ werd uitgegeven in 1920 door uitgeverij: Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, in Arnhem. De naam van de auteur is Adriaan Roland Holst. De versie dat ik gelezen heb is de veertiende druk, het werd uitgegeven in maart 1979. De uitgever van deze versie, is Uitgeverij Bert Bakker. Dit boek behoort tot de genre saga, omdat het afgeleid is van een oude Ierse saga.
2.uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek gekozen omdat het zich grotendeels afspeelt in Ierland, Ulster, dat is het noordelijke deel van Ierland. Aangezien ik half Iers ben leek het mij leuk om dit boek te kiezen voor mijn leesdossier.
3.Eerste persoonlijke reactie
Toen ik het boek had uitgelezen, had ik niet echt een sterk gevoel van: ‘O, wat erg!’. Normaal gesproken na het lezen van een verhaal denk ik door over wat er gebeurd is. Ik vond dit verhaal een beetje voorspelbaar. Voor de rest vond ik het hele verhaal spannend om te lezen. Mijn leesplan was om ieder hoofdstuk in zijn geheel te lezen, maar ik vond het moeilijk om te stoppen met het lezen, ik wilde het boek het liefste in een keer uitlezen.
4.samenvatting van de inhoud
Voordat Deirdre geboren wordt, wordt er een voorspelling over haar uitgesproken door een druïde. Ze zou doem brengen over Ulster, het noordelijke gedeelte van Ierland. Er zouden veel helden sterven door haar. Na deze voorspelling gehoord te hebben, besluiten haar ouders om haar naar een afgelegen plek te brengen waar een oude vrouw Lavarcham voor haar zou zorgen. Ze daar naar toe na haar zevende verjaardag. Als een jager, in de buurt, haar ziet beginnen alle problemen. Hij vertelt van haar schoonheid aan de koning van Ulster, Concobar Macnessa, die al heel lang eenzaam regeerde over het land. Hij ontmoet Deirdre en spreekt met haar af om na een jaar terug te keren om met haar te trouwen, zij stemt ermee in.
Deirdre begint na een tijdje dromen te krijgen over een krijger met huid zo wit als sneeuw en haar zo zwart als de vacht van een raaf. Ze weet niet wie hij is, maar Lavarcham zegt van wel. Hij heet Noisa, zoon van Usnach. Deirdre wilt hem heel graag ontmoeten. Lavarcham stemt er na een tijdje ermee in met tegenzin, omdat zij het niet leuk vind om Deirdre ongelukkig te zien. Nadat ze hem in de verte voorbij ziet lopen, wordt ze stapelverliefd op hem. Vanwege haar afspraak met de koning, moeten ze samen met z’n tweeën vluchten. Ze gaan samen met zijn twee broers naar de kust van Schotland. Na een aantal jaren stuurt de koning Fergus, een vertrouwde bekende van Noisa en zijn broers, met zijn zonen naar de plek waar Deirdre en Noisa wonen met een boodschap. De koning wilde dat ze terugkeerde naar zijn kasteel in Ulster, hij wilde vrede met de zonen van Usnach sluiten. Deirdre vermoedde onheil, ze probeerde Noisa over te halen om niet terug te keren, maar hij was heel blij met de uitnodiging omdat hij heimwee naar Ierland had. Hij blijft bij zijn besluit en alle vier reizen terug met Fergus en zijn zonen naar Ierland. Koning Concubar had afgesproken dat Fergus achterbleef in Borach, de plek waar zij aan land kwamen. Hij moest de zonen van Usnach direct naar hem toe sturen. Toen ze buiten zijn kasteel arriveerde kregen ze geen toegang. Toen wist Deirdre zeker dat er iets erg zou gebeuren. Ze gingen overnachten in de rode Burcht, in de buurt van het kasteel. Heel vroeg de volgende ochtend kwam het leger van koning Concobar om de rode Burcht te bestormen. Ze stichtte een brand, iedereen die binnen zat kwam naar buiten en werden aangevallen door zijn leger. Alle drie zonen van Usnach gingen dood. Deirdre was nergens te vinden. Zij liet zich doodgaan in de zee.
Link voor informatie over A. Roland Holst:
Informatie over zijn leven: http://boeken.vpro.nl/personen/22544961/
Bibliografie: http://www.schrijversinfo.nl/rolandholsta.html
Link voor een samenvatting van het plot:
Een samenvatting van het oorspronkelijke verhaal: http://www.ict.mic.ul.ie/2003/phealy/site/D%20of%20Sorrows%20Teacher.htm
Link naar een recensie:
Ik heb geen recensies kunnen vinden van het boek Deirdre en de zonen van Usnach.
Personages en thematiek:
Zijn de personages voorspelbaar of niet?
Ik vind dat de personages in het verhaal voorspelbaar zijn. Deirdre lijkt op een prinses en Noisa lijkt op een prins met het witte paard die haar redt. De koning was de slechterik.
Aangezien het thema sprookjesachtig is, verwachtte ik een goede afloop, maar daarentegen had dit verhaal een fatale afloop.
Zou je op de hoofdpersoon willen lijken (en waarom)?
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken. Ten eerste omdat Deirdre een vrouw is en ik ben een jongen. Ten tweede omdat zij misschien wel buitengewoon mooi is, maar ik vind dat iedereen tevreden moet zijn met zijn of haar uiterlijk.
De climaxmomenten
De grootste climaxmomenten in het verhaal vond ik het moment dat Concobar zijn plan voor het gevecht tegen de zonen van Usnach aan het voorbereiden was. Hij wou de Rode Burcht bestormen waar zij zich schuil hielden. Ik kon me voorstellen dat iedereen aan het voorbereiden was voor het gevecht. Dat voerde de spanning heel erg op. Vanaf het moment dat Deirdre en de zonen van Usnach voor de poorten van Emain Macha stonden was er al veel spanning. Ze mochten het kasteel niet in. Ten eerste wist Deirdre zeker dat Concobar nog steeds woedend was over haar verraad. Ten tweede had de titel van dit hoofdstuk, ‘Het verraad’, ook spanning opgewekt. Als lezer wist je dat er wat zou gebeuren. Dat was voor mij een de spannendste momenten in het verhaal.
Beschrijf het onderwerp
Het onderwerp van Deirdre en de zonen van Usnach is het noodlot dat ondergang en dood brengt over koningen en helden.
Breng de motieven in verband met het gekozen thema
Het thema van het verhaal is sprookjes en dromen. De motieven zijn wind, zee en stormen. Motieven als wind en storm hebben te maken met de sfeer in een sprookjes, dat is ook zo in Deirdre en de zonen van Usnach. De omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelt is even belangrijk als het verhaal zelf.
Een filmje dat volgens mij past bij het boek:
Ik vond dit filmpje er goed bij passen omdat er in het verhaal zoveel over de natuur gesproken wordt. Het is ook een motief. Het is net een metafoor voor de gebeurtenissen in het verhaal. Bijvoorbeeld als de wind opeens gaat huilen dan kan je verwachten dat er onheil op de loer staat.
(p.s. als je wilt reageren op mijn weblogpost mail me op seanderoo@hotmail.com of seanderoo@vsc.gsf.nl en misschien zet ik je reactie op mijn blog)