zondag 10 maart 2013

De Kroongetuige – Maarten ‘t Hart


De Kroongetuige – Maarten ‘t Hart

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn zevende weblog opdracht heb gekozen is ‘De kroongetuige’ geschreven door Maarten ’t Hart. De versie die ik heb gelezen is gedrukt in 2001. De eerste versie verscheen in Januari 1983. Het boek behoort tot de genre detectiveroman. De titel verwijst naar een citaat van Friedrich Nietzsche (1844-1900)

‘Zijn niet de meest huwelijken van dien aard dat men geen derde als
kroongetuige wenst? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit: het
kind’.

De titel verbindt misdaad met huwelijk. Het huwelijk waar een kind uit kan voorkomen, maar niet in dit geval want Leonie is onvruchtbaar. Hierdoor pleegt Thomas overspel met Jenny Fortuyn, met alle gevolgen van dien.

Uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek niet voor een specifieke reden gekozen, meer omdat ik dit boek toevallig uit de boekenkast heb getrokken in de bibliotheek. Ik las de achterkant en het sprak me enigszins aan en zodoende heb ik dit boek gekozen voor mijn leesdossier.

Eerste persoonlijke reactie
Na het hebben gelezen van het boek, had ik een gevoel van opluchting omdat ik al eigenlijk diep van binnen wist dat Thomas de moord niet heeft gepleegd. In de loop van het verhaal wordt er geprobeerd je van gedachten te laten veranderen door het alleen maar verdachter uit te laten zien voor Thomas.

Link samenvatting plot en informatie auteur
Informatie over de auteur: http://www.maartenthart.nl/biografie/

Personages voorspelbaar?
In het verhaal is er sprake van twee hoofdpersonen, Thomas en Leonie. In het begin is Thomas de hoofdpersoon en later, wanneer hij gevangen zit, wordt Leonie de hoofdpersoon. Thomas is niet echt voorspelbaar omdat hij het niet zo erg vindt om in de gevangenis te zitten, alhoewel hij onschuldig is. Hier kan hij tot rust komen en over dingen nadenken. Hij was verraden door Jenny voor toegang tot heel veel medische drugs.
Leonie is ook onvoorspelbaar omdat zelfs wanneer zij erachter komt dat Thomas vreemd is gegaan met Jenny, gaat ze toch zelf op onderzoek uit om erachter te komen of ze wel vermoord is en wie de verdachte is.

Zou je hoofdpersoon willen lijken
Ik zou niet op de hoofdpersoon, Thomas, willen lijken omdat deze een beetje knullig overkomt. Ook spreekt zijn beroep mij niet erg aan.


Climaxmomenten
Het spannendste deel van het verhaal is toch wel de ontknoping. Wanneer Leonie erachter komt wat er gebeurd is. Dat de vrouw van Robert is vermoord en op sterk water is gezet, waarna ze naar Zuid-Amerika zijn verhuisd. Dit is ook tegelijk een opluchting voor de lezer, want hiermee is de onschuld van Thomas bewezen. Het hele verhaal draait om het de schuld of onschuld van Thomas die zich alleen maar verdachter gaat gedragen wanneer hij bijvoorbeeld niet er op tegen is dat hij naar de gevangenis moet, terwijl hij zelf weet dat hij onschuldig is.

Onderwerp beschrijven
De belangrijkste onderwerpen uit dit verhaal zijn trouw, lust en filosofie. Trouw omdat zelfs wanneer Leonie erachter komt dat haar man, Thomas, mogelijk een verhouding heeft gehad met Jenny, ze toch zijn onschuld wilt bewijzen. Lust omdat veel mannen voor Jenny zijn gevallen waaronder Robert, Lambert en Thomas. Hun daden komen voort uit de lust en sexappeal van Jenny. Lambert verdenkt Thomas van moord omdat hij ook verliefd was op Jenny. Maar net als bij Thomas, heeft zij hem gebruikt en hij was woedend en kon haar wel iets aandoen. Daarom dacht hij dat Thomas hier misschien wel in staat was om een moord te plegen. Filosofie is ook een belangrijk onderwerp, want er wordt veel aandacht besteed aan citaten van Friedrich Nietzsche.

Filmpje dat goed past bij het boek

Ik vond dit filmpje goed passen bij het boek, omdat ratten ook wel een grote rol heeft op het verhaal. Ze worden geassocieerd met de mogelijke moord op Jenny Fortuyn. Maar in het algemeen vind ik dit filmpje goed passen bij dit verhaal omdat de verschillen in hoe er naar ratten gekeken wordt hier duidelijk te zien is. Hier in Nederland worden ze meer als proefdieren gezien, terwijl ze in India meer als heilig worden beschouwd.

Verdiepingsopdracht
Heeft het boek iets terug uit het leven van de auteur?

Maarten ’t Hart is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als etholoog, waarbij het gedrag van dieren centraal staat. In 1973 publiceerde hij een wetenschappelijk werkstuk genaamd ‘Ratten – studie over de biologie van de rat’. We zien dit terug in het verhaal ‘De Kroongetuige’ in de zin van dat de hoofdpersoon Thomas Kuyper, ook etholoog is en onderzoek doet naar de effecten van verschillende drugs op het kannibalisme van de rat. Daarnaast zien we ook de muzieksmaak van Maarten ’t Hart terug. Hij is een liefhebber van klassieke muziek van onder andere Bach, Mozart en Schubert. Leonie was ook grote liefhebber van klassieke muziek.
Wat wel opmerkelijk is, is dat Maarten ’t Hart een afgunst heeft voor filosofie, terwijl in het boek het motto afkomstig is van een bekende duitse filosoof, Friedrich Nietzsche. In een artikel van het NRC dat gepubliceerd is op 20 april, werpt hij zich in de strijd om middelbare scholieren te behoeden voor zinloze filosofische teksten. Het is volgens hem handiger om iets praktischer te leren dan een bespiegeling van de tijd door Kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten