zondag 1 juli 2012

Reinaert de Vos


Boekverslag Reinaert de Vos

Deze stroming valt onder het middeleeuws dieren epos. In een vroegere bericht heb ik vragen van hierover beantwoord. Het verhaal is een satire op de samenleving in die tijd. Een tekst waarin bepaalde verschijnselen belachelijk worden gemaakt.

Toen van den vos Reynaerde bedacht werd, was de boekdrukkunst al uitgevonden. Van den vos Reynaerde is een typische voorbeeld van een Karelroman. De kenmerken van een Karelroman zijn:

  • Ze gaan over Karel de Grote
  • Trouw aan de leenheer
  • Er vindt veel geweld plaats
  • Vrouwen spelen vrijwel geen rol

Die kenmerken die we in dit roman naar voren zien komen is trouw aan de leenheer. De leenheer is in dit geval koning Nobel. Zijn trouwe vazallen, Isengrijn, Tibeert en Bruin worden gestuurd om Reinaert te brengen naar het gerechtshof. Waar hij berecht zal worden voor zijn daden.
Nog een kenmerk die duidelijk naar voren komt, is dat er veel geweld plaatsvindt. Wanneer bijvoorbeeld Bruin de Beer naar Reinaert toe gaat om hem te halen, bedenkt Reinaert een list waardoor Bruin diep in de problemen komt te zitten. Hij vertelt over een plek waar hij de lekkerste honing kan vinden. Wanneer Bruin de plek bezoekt komt hij klem te zitten met zijn hoofd en krijgt een pak slaag van de bewoners van het dorpje waar ze wonen.
Ook zou je dit roman als hoofs kunnen zien, want het hele verhaal draait om een hofdag die geleidt wordt door Koning Nobel. Ook worden Bruin, Tibeert en Grimbeert die op een queest (missie) worden uitgezonden om Reinaert te halen.

Wat nog actueel zou kunnen zijn is het hele idee van het hofdag. Dat een crimineel wordt uitgedaagd door de rechter. En dat de rechter in een list trapt van de verdachte (de schat die Reinaert koning Nobel belooft).

Het roman is zowel een satire als parodie op de samenleving in die tijd (ongeveer 1270). Mensen met bepaalde karaktereigenschappen worden verhaald als dieren. Bijvoorbeeld Bruin de Beer, een lompe, onhandige figurant. Ook worden er bepaalde teksten op een spottende wijze nagebootst. Het hele verhaal is dus een reactie niet alleen op de samenleving in die tijd, maar ook de literatuur. Daarom behoort het tot een van de beste middeleeuwse werken.

Wij weten nu nog steeds niet wie het geschreven heeft. Wat we wel weten is dat het verhaal uit een groep Franse verhalen stamt die samen Le roman de Renart heet. Hieronder staat een link naar het plot.


Het verhaal illustreert een hofdag van Koning Nobel. Als alle dieren naar voren komen om te klagen over wat Reinaert heeft gedaan, besluit de koning om hem uit te dagen. Hij moet dus naar het gerechtshof komen om zijn wandaden te bekennen. Nobel stuurt als eerst Bruin de Beer om hem te gaan halen, maar het lukt hem niet om hem mee te krijgen, vanwege een slimme list die Reinaert had bedacht. Daarna stuurt Nobel Tibeert de Kater die een stuk slimmer is dan Bruin, maar die slaagt er ook niet in om hem mee te krijgen. Vervolgens stuurt Nobel Grimbeert, de neef van Reinaert om hem mee te krijgen. Nu moet Reinaert wel mee omdat de koning je drie keer mag uitdagen. Als hij niet zou meegaan zou hij vogelvrij worden verklaard. En hierin zien we een theocentrisch element, het getal drie dat een heilig getal is in het christendom (de vader, zoon en heilige geest). Wanneer Reinaert aankomt op het gerechtshof verklaart hij dat hij een goede katholiek wil zijn en naar de paus wil gaan om voor vergeving te vragen. Met een slimme list, over een schat die Bruin, Tibeert en Isengrijn wouden gebruiken om een opstand te regelen, redt Reinaert zichzelf van de dood.
Het centrale conflict en handeling in dit boek is die van het dierengemeenschap en wat Reinaert allemaal heeft uitgespoken (eten stelen, moord)

zaterdag 30 juni 2012

Op Afbetaling - Simon Vestdijk

Op afbetaling – Simon Vestdijk

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn vierde weblog opdracht heb gekozen is ‘Op afbetaling’, geschreven door Simon Vestdijk. De versie die ik heb gelezen was de negende druk, uitgegeven door de Bezige Bij in 2005. De titel ‘Op afbetaling’ verwijst naar de wraakzuchtigheid van Henk Grond de protagonist van het verhaal. Grond ziet, wanneer hij thuis komt, zijn confrère Grewestein in een verhouding met zijn vrouw Olga.

Uitleg waarom het boek gekozen is 
Er was geen specifieke reden waarom ik dit boek heb gekozen. In de mediatheek moesten we een boek uitkiezen en ik koos er willekeurig de eerste de beste boek die mij aansprak.

Eerste persoonlijke reactie
Mijn eerste persoonlijke reactie was er een van verwarring. Grond die zijn confrère Grewestein had vermoord en een scala aan bewijs en motieven had achtergelaten is toch niet berecht voor zijn daden. Dit zou kunnen liggen aan het feit dat hij een goede advocaat is en zodoende zich een baan om de bewijzen zou kunnen rond praten. Voor de rest vond ik het wel een interessant, grappig maar soms ook zenuwslopende boek. Een voorbeeld van een grappig moment in het boek is wanneer Kareltje, het zoontje van Grond en Olga, bij het raam voor zich uit te staren. En Grond heeft het dan over zijn scheldwoorden van de laatste tijd. Hierin beschrijft hij:

‘Mogelijk brouwde hij eigen, exquise beschimpingen, als in een laboratorium’. (p. 55)

Link informatie auteur

Link samenvatting plot

Twee Recensies

Personages voorspelbaar?
Bij dit kopje kijken we alleen naar Grond, de hoofdpersoon van het verhaal. Door de loop van het verhaal had ik niet verwacht dat Grond, Grewestein zou vermoorden. Alhoewel Grewestein een affaire had met Olga, dacht ik niet dat Grond, Grewestein zou vermoorden, want Grewestein bood Grond een grotere zelfstandigheid aan binnen het advocaatbedrijf. Ook vertelde hij dat Grond de leiding zou krijgen over het bedrijf zelf. Niet alleen dat, maar aan het begin van het verhaal, wanneer Grond het te weten komt, koopt hij zowat een halve bloemenkar voor Olga. Maar toch was Grond wraakzuchtig genoeg om Grewestein iets aan te doen.

Zou je hoofdpersoon willen lijken?
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken omdat Grond een heel erg negatief vertekend beeld heeft over geweld. Hij vond het ‘gewoon’ om, tijdens een wandeling met Fried Folmers, een man een grote pak slaag te geven. Ook zijn zaken als overspel niet belangrijk voor hem, hij is heel wraakzuchtig. Hij vindt dat als hij met Olga een verhouding heeft dat hij dat dan ook mag doen met Mien.

Climaxmomenten
De grootste climaxmoment in het verhaal is wanneer hij zijn associé Grewestein vermoordt, zonder in mijn ogen de benodigde reden, behalve wraak. Toen de agenten in burger bij hem langskwamen om hem te overhoren vond ik ook wel spannend. Het verhaal was vanuit Grond zijn perspectief verteld (round character), dus je kon lezen wanneer hem de zweet uitbrak of wat er in hem rondging bij elke vraag van de officieren. Hij moest met behulp van zijn expertise zich eromheen weten te praten.

Onderwerp beschrijven
Het onderwerp van ‘Op afbetaling’ is de wraakzuchtigheid die omgaat in Grond. Wraak is de drijfveer tot zijn handelingen. Zo zorgt hij ervoor dat Olga mank wordt en dat Grewestein uiteindelijk dood gaat.

Filmpje dat goed past bij het boek
Ik heb dit filmpje uitgekozen dat me een beetje aan het boek deed denken omdat er vrij veel geweld in het verhaal voorkwam.


Dit filmpje deed mij ook denken aan het verhaal, want karma pakt je terug. Karma is in dit geval de wraakzuchtigheid van Grond op Grewestein.