zondag 10 maart 2013

Oeroeg – Hella S. Haasse


Oeroeg – Hella S. Haasse

Zakelijke gegevens
Voor mijn laatste weblog opdracht heb ik het boek ‘Oeroeg’ van Hella S. Haasse gelezen. Het is voor het eerst uitgegeven in 1948 door Querido’s Uitgeverij B.V, te Amsterdam. De versie die ik heb gelezen is in 1992 uitgegeven als jonge lijster door Wolters-Noordhoff. De titel van het boek is ook tegelijk de naam van de beste vriend van de hoofdpersoon, hij is een Indonesische jongen. Ze brengen hun kinderjaren in Indonesïe met elkaar door.

Uitleg waarom het boek gekozen is 
Ik heb Oeroeg gekozen omdat het verhaal zich afspeelt in Nederlands-Indië. Normaal gesproken lees ik liever detectives of een goede thriller, maar dit boek trok mijn aandacht omdat het deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. Die reden was voor mij de belangrijkste reden om het te lezen.

Eerste persoonlijke reactie
Mijn eerste reactie na het lezen van het verhaal was verbazing, want ik merkte dat de vriendschap tussen Oeroeg en de ik persoon verandert van dikke vriendschap tot vreemden en dan zelfs to vijanden. Ik had niet verwacht dat op het laatst Oeroeg zelfs bereid was om zijn vriend te vermoorden. Dit lijkt mij een metafoor voor de tijd, want je hebt dit niet alleen in Indonesië, maar overal. Want sommige vrienden waar je eerst veel tijd mee hebt doorgebracht zullen vervreemden op den duur. Niet alles is zeker. Daarom vind ik dit ook een actueel onderwerp.

Link informatie auteur

Link samenvatting plot

Twee Recensies

Personages voorspelbaar?
Ik vind de personages verre van voorspelbaar, want je verwacht niet dat na zo’n hechte vriendschap ze zo van elkaar zijn ontvreemd. Je ziet dat de cultuurverschillen tussen deze twee uiteindelijk fataal zijn voor hun band. Ook de vader van de ik-persoon was er op tegen dat hij met een inlander bevriend was. Terwijl de familie van Oeroeg dat minder erg vonden, deze waren zeer open en gastvrij.

Zou je hoofdpersoon willen lijken?
Ik zou wel op de hoofdpersoon willen lijken, maar ik zou liever willen zien dat iedereen erop lijkt. Op jonge leeftijd is hij zich niet bewust van de verschillen tussen hemzelf en Oeroeg. Hij heeft geen besef dat er culturele verschillen tussen de Nederlanders en de Inlanders zijn. Pas als hij gaat studeren in Nederland komt hij achter dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de beide culturen.Ook komt de hoofdpersoon vriendelijk en open over.

Climaxmomenten
De grootste climaxmoment van het verhaal is wanneer Oeroeg, althans dat denkt de hoofdpersoon, voor hem met een pistool staat dreigend bij Telaga Hideung. Alles wat er voor gebeurde maakt op dat moment niet meer uit.

Onderwerp beschrijven
De belangrijkste onderwerpen van het boek is vriendschap, racisme en cultuurverschillen. Vriendschap omdat je vanaf het begin al leest over een speciale vriendschap. Terwijl ze samen opgroeien, beleven ze allerlei avonturen. Ze halen samen kattenkwaad uit, zoals, toen ze ongeveer zeven jaar oud waren, stopte ze twee verschillende dieren in een pot waarna ze toekeken hoe de dieren met elkaar vochten. Ze werden beste vrienden. Ook zijn racisme en cultuurverschillen belangrijke onderwerpen omdat deze tegenstrijdig zijn ten opzichte van de hechte vriendschap.

Verdiepingsopdracht

Voor dit boek heb ik gekozen om als verdiepingsopdracht een fotocollage te maken. Omdat de foto’s niet goed ge-upload konden worden op mijn blog heb ik het in de vorm van een Youtube filmpje gezet. Zie hier de link: http://www.youtube.com/watch?v=6BFKAgJyj1g

In deze collage zie je 11 afbeeldingen die mij doen denken aan het verhaal Oeroeg. De afbeeldingen in deze college horen bij verschillende passages in het verhaal. De plaatjes zijn op chronologische volgorde, bovenaan begint het verhaal en onderaan eindigt het verhaal.

Foto 1 (Het schip) hoort volgens mij bij het verhaal, want het schip staat voor de kolonisatie van Nederlands-Indië. Alhoewel het niet in het verhaal staat, vind ik het belangrijk voor de collage.

Foto 2 (De kaart van Nederlands-Indië) vind ik toepasselijk op het verhaal, want het verhaal speelt zich af in Nederlands-Indië.

Foto 3 (meest linkse met de natuur, 2e rij) hoort bij het verhaal, want ik kon me voorstellen hoe dicht de jungles waren op de plek waar Oeroeg en de hoofdpersoon opgroeide en speelde.

Foto 4 (middelste foto met een huis) hoort bij dit verhaal, want ik kon me goed voorstellen dat de hoofdpersoon daar opgroeide met zijn familie in een groot huis.

Foto 5 (meest rechtse foto met het Indonesische familie) past bij het verhaal, want Oeroeg, de beste vriend van de hoofdpersoon groeide op in een hele grote indonesische familie. De hoofdpersoon kwam daar vaak.

Foto 6 (zwart-witte foto meest linkse, derde rij) vond ik toepasselijk, op het verhaal, want dit is een afbeelding van het meer Telaga Hideung. Hier redde de vader van Oeroeg de hoofdpersoon toen hij in het water viel en ten gevolge van deze reddingspoging verdronk hij.

Foto 7 (De twee jongens in het midden) past bij het verhaal, want hierin zie je Oeroeg en de hoofdpersoon toen ze nog klein waren. Je kunt zien dat ze heel erg aan elkaar gehecht zijn. Dit is een foto uit de film Oeroeg.

Foto 8 (lange gebouw, 4e rij) hoort bij het verhaal, want dit stelt een internaat voor in Nederlands-Indië. De hoofdpersoon moest naar een internaat in het verhaal, daarom heb ik deze afbeelding gekozen.

Foto 9 (De twee mannen, 4e rij helemaal rechts) past bij het verhaal, want dit stellen Oeroeg en de hoofdpersoon voor als ze wat ouder zijn voordat er oorlog is in Nederlands-Indië. Ze waren toen nog steeds vrienden. Dit is ook een afbeelding uit de film.

Foto 10 (De Indonesische soldaat onderaan) hoort bij het verhaal, want Oeroeg werd, toen de inlanders in Nederlands-Indië, een soldaat. Hij vocht tegen de Nederlandse bezetters.

Foto 11 (Helemaal rechts onderin) vond ik toepasselijk op het verhaal, want dit stellen de Nederlandse bezetters voor die een paar Indonesiërs aan het ondervragen zijn. De hoofdpersoon werd later in het verhaal een Nederlandse soldaat.

De Kroongetuige – Maarten ‘t Hart


De Kroongetuige – Maarten ‘t Hart

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn zevende weblog opdracht heb gekozen is ‘De kroongetuige’ geschreven door Maarten ’t Hart. De versie die ik heb gelezen is gedrukt in 2001. De eerste versie verscheen in Januari 1983. Het boek behoort tot de genre detectiveroman. De titel verwijst naar een citaat van Friedrich Nietzsche (1844-1900)

‘Zijn niet de meest huwelijken van dien aard dat men geen derde als
kroongetuige wenst? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit: het
kind’.

De titel verbindt misdaad met huwelijk. Het huwelijk waar een kind uit kan voorkomen, maar niet in dit geval want Leonie is onvruchtbaar. Hierdoor pleegt Thomas overspel met Jenny Fortuyn, met alle gevolgen van dien.

Uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek niet voor een specifieke reden gekozen, meer omdat ik dit boek toevallig uit de boekenkast heb getrokken in de bibliotheek. Ik las de achterkant en het sprak me enigszins aan en zodoende heb ik dit boek gekozen voor mijn leesdossier.

Eerste persoonlijke reactie
Na het hebben gelezen van het boek, had ik een gevoel van opluchting omdat ik al eigenlijk diep van binnen wist dat Thomas de moord niet heeft gepleegd. In de loop van het verhaal wordt er geprobeerd je van gedachten te laten veranderen door het alleen maar verdachter uit te laten zien voor Thomas.

Link samenvatting plot en informatie auteur
Informatie over de auteur: http://www.maartenthart.nl/biografie/

Personages voorspelbaar?
In het verhaal is er sprake van twee hoofdpersonen, Thomas en Leonie. In het begin is Thomas de hoofdpersoon en later, wanneer hij gevangen zit, wordt Leonie de hoofdpersoon. Thomas is niet echt voorspelbaar omdat hij het niet zo erg vindt om in de gevangenis te zitten, alhoewel hij onschuldig is. Hier kan hij tot rust komen en over dingen nadenken. Hij was verraden door Jenny voor toegang tot heel veel medische drugs.
Leonie is ook onvoorspelbaar omdat zelfs wanneer zij erachter komt dat Thomas vreemd is gegaan met Jenny, gaat ze toch zelf op onderzoek uit om erachter te komen of ze wel vermoord is en wie de verdachte is.

Zou je hoofdpersoon willen lijken
Ik zou niet op de hoofdpersoon, Thomas, willen lijken omdat deze een beetje knullig overkomt. Ook spreekt zijn beroep mij niet erg aan.


Climaxmomenten
Het spannendste deel van het verhaal is toch wel de ontknoping. Wanneer Leonie erachter komt wat er gebeurd is. Dat de vrouw van Robert is vermoord en op sterk water is gezet, waarna ze naar Zuid-Amerika zijn verhuisd. Dit is ook tegelijk een opluchting voor de lezer, want hiermee is de onschuld van Thomas bewezen. Het hele verhaal draait om het de schuld of onschuld van Thomas die zich alleen maar verdachter gaat gedragen wanneer hij bijvoorbeeld niet er op tegen is dat hij naar de gevangenis moet, terwijl hij zelf weet dat hij onschuldig is.

Onderwerp beschrijven
De belangrijkste onderwerpen uit dit verhaal zijn trouw, lust en filosofie. Trouw omdat zelfs wanneer Leonie erachter komt dat haar man, Thomas, mogelijk een verhouding heeft gehad met Jenny, ze toch zijn onschuld wilt bewijzen. Lust omdat veel mannen voor Jenny zijn gevallen waaronder Robert, Lambert en Thomas. Hun daden komen voort uit de lust en sexappeal van Jenny. Lambert verdenkt Thomas van moord omdat hij ook verliefd was op Jenny. Maar net als bij Thomas, heeft zij hem gebruikt en hij was woedend en kon haar wel iets aandoen. Daarom dacht hij dat Thomas hier misschien wel in staat was om een moord te plegen. Filosofie is ook een belangrijk onderwerp, want er wordt veel aandacht besteed aan citaten van Friedrich Nietzsche.

Filmpje dat goed past bij het boek

Ik vond dit filmpje goed passen bij het boek, omdat ratten ook wel een grote rol heeft op het verhaal. Ze worden geassocieerd met de mogelijke moord op Jenny Fortuyn. Maar in het algemeen vind ik dit filmpje goed passen bij dit verhaal omdat de verschillen in hoe er naar ratten gekeken wordt hier duidelijk te zien is. Hier in Nederland worden ze meer als proefdieren gezien, terwijl ze in India meer als heilig worden beschouwd.

Verdiepingsopdracht
Heeft het boek iets terug uit het leven van de auteur?

Maarten ’t Hart is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als etholoog, waarbij het gedrag van dieren centraal staat. In 1973 publiceerde hij een wetenschappelijk werkstuk genaamd ‘Ratten – studie over de biologie van de rat’. We zien dit terug in het verhaal ‘De Kroongetuige’ in de zin van dat de hoofdpersoon Thomas Kuyper, ook etholoog is en onderzoek doet naar de effecten van verschillende drugs op het kannibalisme van de rat. Daarnaast zien we ook de muzieksmaak van Maarten ’t Hart terug. Hij is een liefhebber van klassieke muziek van onder andere Bach, Mozart en Schubert. Leonie was ook grote liefhebber van klassieke muziek.
Wat wel opmerkelijk is, is dat Maarten ’t Hart een afgunst heeft voor filosofie, terwijl in het boek het motto afkomstig is van een bekende duitse filosoof, Friedrich Nietzsche. In een artikel van het NRC dat gepubliceerd is op 20 april, werpt hij zich in de strijd om middelbare scholieren te behoeden voor zinloze filosofische teksten. Het is volgens hem handiger om iets praktischer te leren dan een bespiegeling van de tijd door Kant.

De Aanslag – Harry Mulisch


De Aanslag – Harry Mulisch

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn achtste weblogopdracht heb gekozen is ‘De aanslag’ geschreven door Harry Mulisch. De versie die ik heb gelezen is de 42e druk, gedrukt in 2003. De eerste druk is verschenen in 1982. Het motto van het boek luidt:

‘Overal was het al dag, maar hier was het nacht,
 neen, meer dan nacht’. 
C. Plinius Caecilius Secundus - Epistulae, VI, 16

De motto heeft te maken met de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79, Pompeï werd bedolven in duisternis en werd overspoeld met as. Door de aanslag werd het leven van Anton ook duister. De titel ‘De Aanslag’ slaat op het keerpunt in Anton zijn leven toen Fake Ploeg, een politieagent, wordt vermoord door twee mensen van het verzet. Hierdoor werd Anton zijn leven radicaal veranderd.
Uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb ‘De Aanslag’ gekozen omdat het werd mij aangeraden door mijn broer die het in zijn boekenkast had liggen. Hij zei dat het verhaal zich afspeelt in de tweede wereldoorlog. Ik was vroeger altijd al gefascineerd door de tweede wereldoorlog en vond het daarom een goed idee om dit boek te lezen. Ik heb ook de film een keer in de klas met Nederlands gekeken een paar jaar geleden.

Eerste persoonlijke reactie
Na het lezen van het boek realiseerde ik mij hoe één moment je hele leven kan veranderen. Door de aanslag op Fake Ploeg werd Anton zijn leven voor goed veranderd. Aan het einde van het verhaal bleef ik benieuwd hoe het Anton was vergaan in zijn verdere leven. Heeft hij zijn verleden achter zich kunnen laten op een oudere leeftijd zodat hij zich op zijn toekomst kon richten? Ik beleefde het verhaal tijdens het lezen vanuit Anton zijn perspectief, ik vond dat het verhaal een beetje droevige tinten had.

Link samenvatting plot en informatie auteur

Twee Recensies
Recensie 2:

Personages voorspelbaar?
Ik vind Anton een voorspelbare personage, voornamelijk vanwege het feit dat hij in het verleden blijft hangen. Sinds de dag dat Fake Ploeg is doodgeschoten, verandert zijn hele leven. De Duitsers vallen in en zijn familiehuis wordt in brand gestoken.

Zou je hoofdpersoon willen lijken?
Ik zou niet op Anton willen lijken, want in tegenstelling tot Anton hou ik me liever bezig met het hier en nu. Het lijkt alsof het verleden in de aanslag, het leven van Anton opeist. Hij houdt zich verder met niets bezig.

Climaxmomenten
De grootste climaxmoment van het boek is natuurlijk wanneer Fake Ploeg wordt neergeschoten. Vanaf dat moment is het leven van de familie Steenwijk voorgoed voorbij. Zijn broer gaat erachter aan en die is nergens meer te bekennen. Hij en zijn ouders worden het huis uit gesleurd door de Duitsers en het huis gaat in vuur en vlam op. Hij wordt in een gevangenis afgeleverd en zijn ouders ergens anders. Zijn hele leven staat op zijn kop, in zo’n korte tijdsduur. Dit was dus verreweg de grootste climaxmoment uit het verhaal.

Onderwerp beschrijven
Het onderwerp van het verhaal is de oorlog, het verzet, het verleden. De oorlog omdat het verhaal zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt. Het verzet omdat Anton zich een tijdje met verzetsleden bezighield en het verleden omdat Anton steeds terugkeert naar de plek des onheils, zijn huis. Maar het verleden ontmoet hem steeds op ongelegen momenten. Bijvoorbeeld wanneer hij de zoon van Fake Ploeg tegenkomt tijdens een rel.

Verdiepingsopdracht:
Wat zijn de verschillen tussen het boek en de verfilming?
De grootste verschil tussen deze twee is natuurlijk dat je gedachten van de hoofdpersoon niet kan lezen, in het boek kan dit wel. Dit voegt wel toe aan de beleving van het boek. Je eindigt met een ‘completer’ verhaal. In zowel de film als het boek is er sprake van een chronologische vertelling. In het boek komen er af en toe flashbacks en flashforwards aan bod, terwijl in de film er alleen sprake is van flashbacks maar geen flashforwards. Nadat Anton uit de cel wordt gehaald, om naar Haarlem gaan, doet er zich een heel gesprek plaats tussen hem en de Ortskommandant. Wanneer deze wordt neergeschoten gaat de brief die hij in zijn binnenzak stopte ook verloren. In de film is dit niet het geval. Het gesprek wordt overgeslagen en de brief is bewaard.
Een aantal gesprekken tussen Anton en zijn oom uit Amsterdam zijn weggelaten. In het boek probeert Anton een cryptogram op te lossen om de tijd te doden, want hij moet wachten tot hij naar de tandarts kan. In de film is dit cryptogram niet terug te vinden. Al met al, de film verschilt met het boek, maar alleen op kleine dingetjes na. Voor de rest is het gewoon een goede verfilming van het boek.

Tirza – Arnon Grünberg


Tirza – Arnon Grünberg

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn achtste weblog opdracht heb gekozen is ‘Tirza’ geschreven door Arnon Grünberg. De versie die ik heb gelezen is de 21e druk, verschenen in 2008. De eerste druk verscheen in 2006. De titel verwijst tegelijk naar de naam van de dochter van Jörgen Hofmeester en tegelijk ook naar de liefderelatie tussen Jörgen en Tirza. De vrouw van Jörgen was bij hem weggegaan voor een jeugdliefde. Tirza en zijn andere dochter Ibi, hebben nog nooit echt een moeder gehad. Aangezien Ibi al niets meer voor Jörgen betekent omdat hij deze aantrof samen met de bovenverhuurder terwijl ze aan het vrijen waren. Daarna vertrekt ze naar het buitenland om een bed & breakfast te beginnen. Jörgen geeft dus al zijn aandacht aan Tirza. Daar draait dit verhaal ook om.

Uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek gekozen omdat het hoog aangeschreven stond bij verschillende leeslijsten. Ook ben ik een keer met mijn klas op havo naar een tentoonstelling geweest van Tirza. Dus ik had al wat achtergrondinformatie en een idee waar het verhaal over ging.

Eerste persoonlijke reactie
Mijn eerste reactie was er eentje van verwarring, want ik geen idee wat er nou precies gebeurd was. Jörgen heeft Tirza en Choukri vermoord voordat ze naar Afrika gaan, maar dan gaat hij alsnog naar Afrika toe om ze te gaan zoeken. Dus dit begreep ik niet echt. Daarnaast vond ik dit verhaal erg meeslepend en emotioneel. Je ‘kijkt’ van buitenaf hoe de wereld van een vader totaal vernietigd wordt.

Link samenvatting plot en informatie auteur

Twee Recensies

Personages voorspelbaar?
De personages zijn een beetje voorspelbaar, want bijvoorbeeld Jörgen wordt verteerd door het feit dat zijn enige liefde van hem wordt afgepakt. Maar hij gaat wel te ver met hoe hij deze liefde wilt beschermen. Zijn liefde en haar liefde vermoorden uit bescherming gaat wel te ver.

Zou je hoofdpersoon willen lijken
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken omdat zijn wereld helemaal afgebrokkeld wordt, beetje bij beetje. Ten eerste wanneer hij zijn dochter met de bovenverhuurder vindt. Daarna wanneer zijn dochter waar hij nog hoop in had thuiskomt met een Marokkaan die op Mohammed Atta lijkt. Dit alles wordt hem te veel waarna hij een wanhoopsdaad verricht.

Climaxmomenten
Er zijn een aantal climaxmomenten in dit verhaal. Bijvoorbeeld in het begin waar zijn vrouw weer bij hem terugkomt en hij geen nee tegen kan zeggen. Ook het moment waar Jörgen zich wendt aan een van de vriendinnen van Tirza is een climaxmoment. En dan ten slotte wanneer hij de dood van Tirza en Choukri bevestigd en hoe hij dat gedaan heeft.
Onderwerp beschrijven
De belangrijkste onderwerpen in dit verhaal zijn de vaderdochter relatie, hoop en het buitenland. De vaderdochter relatie spreekt voor zich en is het belangrijkste uit dit verhaal. Het gaat hier om dat na allerlei dingen die Jörgen in zijn leven is kwijt geraakt, hij zijn leven totaal naar Tirza richt. Hij vestigt alle hoop op haar en probeert haar zo goed mogelijk op te voeden. Daarnaast speelt het verhaal zich grotendeels af in Afrika en ook omdat beide dochters een lange tijd in het buitenland doorbrengen.

Verdiepingsopdracht
In hoeverre is het boek te vergelijken met de film?

Voor een trailer van de film klik hier. Over het algemeen wordt een verhaal in een boek vaker op een subtielere wijze verteld dan in een film, waar het verhaallijn vaker direct naar de kijker wordt afgespeeld. Verfilmingen zijn vaak ook minder goed dan de boeken. Een groot verschil tussen de film en het boek is dat de film zich grotendeels afspeelt in Namibië waar Jörgen op zoek gaat naar zijn dochter en het boek speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Regisseur Rudolf van den Berg wou meer de reis naar de afgang naar voren brengen in plaats van een satire op de waan van de dag. Bovendien wou van den Berg weg van al het Hollandse en daarom besloot hij de film grotendeels in Namibië af te laten spelen. Daarnaast verschilt het einde van het boek met die van de film. Een overeenkomst tussen het boek en de film is dat ze allebei gelijk al duidelijk maken hoe sneu de hoofdpersoon is. In het boek is het zo dat zijn ex-vrouw weer bij hem terugkomt en in de film komt door de acteur (Gijs Scholten van Aschat) deze melancholie al gauw naar voren. 

Verdiepingsopdracht – ‘Over het water’ en ‘De donkere kamer van Damokles’

Verdiepingsopdracht – ‘Over het water’ en ‘De donkere kamer van Damokles’
Voor deze verdiepingsopdracht ga ik twee boeken uit mijn leeslijst met elkaar vergelijken. Namelijk ‘Over het water’ en ‘De donkere kamer van Damokles’. Ten eerste wil ik beginnen met de klassen waar deze uit komen. Bij over het water heb je Anton, die uit een lagere klasse komt en die aspireert om te gaan roeien omdat hij gefascineerd is door water. Er wordt bijna letterlijk verteld dat ze maar van simpele komaf zijn:

“Ik las geen kranten. Ze hoorden niet bij het huis waarin ik opgroeide
en zelfs niet bij de straat waarin dat huis stond, bij de mensen die we
woonden, bij hun leven en sterven dat er niet in werd vermeld”(blz. 94)

Bij donkere kamer van Damokles is Henri Osewoudt de hoofdpersoon. Deze groeit op in een eenvoudige sigarenboer familie. Net als bij Henri Osewoudt, groeit Anton op in een eenvoudige familie. In beide verhalen kijken de hoofdpersonen op naar bepaalde personages in het verhaal. In het geval van Anton is het David. In een bepaalde passage van het verhaal zegt hij het volgende:

Alles aan hem had ik ook willen hebben.” (blz.104)

In de donkere kamer van Damokles kijkt Henri Osewoudt op naar militair, Dorbeck.

‘’Osewoudt keek hem na. Toen hij zich omdraaide zag hij Ria staan in de
                   halfopen tussendeur.
                  - Wie was dat?
                  - Zo maar iemand.
                  - Hij leek precies op jou, zoals een negatief van een foto lijkt op een posi-
                   tief.’’(blz.25)

Op een gegeven moment in beide verhalen komen beide hoofdpersonen in de problemen door deze personages waar ze naar opkijken. In het geval van Anton in over het water is het zo dat David misschien weg gaat net nadat ze succes hebben geboekt met hun roeikunsten. Bij de donkere kamer van damokles is het zo dat Osewoudt zijn enige redding is het laten zien van een foto, waarop hijzelf en Dorbeck te zien zijn, die niet helder genoeg is. Alhoewel de gevolgen bij de donkere kamer van damokles veel heftiger zijn dan die bij over het water (waar nog niet zeker is dat David uiteindelijk weg is geggaan) is er een overkoepelend thematiek met betrekking tot het hebben van een eigen betekenis. Want door het ontmoeten van Dorbeck heeft het leven van Henri Osewoudt enig belang gehad in tegenstelling tot vroeger. Bij Anton is het zo dat hij door zijn passie voor roeien en water samen met David grootse sport prestaties heeft kunnen behalen. Dus we zien dat de hoofdpersonen van niets naar iets door deze personages zijn gegaan.

De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans


De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn vijfde weblog opdracht heb gekozen is ‘De donkere kamer van Damokles’, geschreven door Willem Frederik Hermans. De editie die ik heb gelezen is verschenen ter gelegenheid van de actie Nederland Leest in november, 2012. De eerste druk verscheen in november, 1958. Het verhaal begint met een lofrede van Claudia de Breij, waarin ze haar visie op het boek naar voren laat komen. Ze zegt dat de personages in het verhaal niks lukt, maar dat de worsteling van deze personages troostrijk is. De titel verwijst naar eenzaamheid, isolement en het lot van Osewoudt. Eenzaamheid en isolement vanwege het feit dat Henri vroeger altijd het buitenbeentje was. Hij was klein, lelijk, had een piepstemmetje en een gebrek aan baardgroei. Hij was heel anders dan de rest van de jongens uit zijn klas. Op pagina negen wordt hij ook op een fysieke manier gescheiden van de rest door een tram, waarop staat VERBODEN IN TE HALEN.

Uitleg waarom het boek gekozen is
Ik heb dit boek gekozen omdat onze klas een paar maanden terug een presentatie over Willem Frederik Hermans hebben voorgedragen gekregen. Tijdens deze presentatie werd er verteld over Hermans en zijn werken en dat hij een geprikkelde auteur was die over alles en iedereen kritiek had. Na deze presentatie kregen we allemaal een kopie van De donkere kamer van Damokles. Deze mochten we ook op onze literatuurlijst zetten en zodoende ben ik erop gekomen om het te lezen.

Eerste persoonlijke reactie
Toen ik het boek had uitgelezen vond ik het sneu voor Henri dat Dorbeck onvindbaar was en het ontwikkelen van het filmrolletje waarop een foto van hem en Dorbeck samen zijn niet gelukt was omdat het de foto gemaakt was in een kamer die veels te donker was om de foto goed te kunnen zien. Niemand geloofde hem dat Dorbeck bestond en hij kon het ook nooit bewijzen.

Link samenvatting plot en informatie auteur

Twee Recensies

Personages voorspelbaar?
In zekere zin zijn de personages voorspelbaar. Osewoudt is een beetje een meeloper die in maar doet wat er van hem verwacht wordt zonder te weten waarom. Ik kreeg het idee dat Osewoudt maar wat deed om er bij te horen zonder echt te weten wat hij doet.

Zou je hoofdpersoon willen lijken
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken omdat Henri is een beetje het buitenbeentje. Hij is anders dan anderen en hij trouwt met een nichtje die zeven jaar ouder is en die ook beschreven wordt als lelijk.



Climaxmomenten
Er zijn een aantal climaxmomenten in dit verhaal. Om te beginnen met de dood van zijn vader. Dit raakt Henri zwaar, het verhaal krijgt vanaf dit punt al een sombere sfeer. Daarnaast heb je iedere ontmoeting met Dorbeck. Deze ontmoetingen zijn heel wat voor Henri omdat hij het nooit echt gemaakt heeft in zijn leven, maar sinds zijn ontmoeting met Dorbeck heeft zijn leven enige betekenis gekregen. Tot slot heb je ook wanneer hij op het einde gearresteerd wordt en daarna neergeschoten wordt.

Onderwerp beschrijven
Belangrijke onderwerpen in dit verhaal zijn de rol van foto’s, realiteit, eenzaamheid. Foto’s en het ontwikkelen daarvan hebben een grote rol in dit verhaal omdat Henri in de loop van het verhaal foto’s moest ontwikkelen voor Dorbeck. Maar Henri heeft op een gegeven moment ook zelf een Leica gekocht waarmee hij foto’s van militaire objecten gemaakt. Ook heeft hij een foto gemaakt met Dorbeck, waarmee hij op het einde zijn onschuld wilt bewijzen. Realiteit is ook een belangrijk onderwerp in dit verhaal, want er wordt afgevraagd of Dorbeck wel bestaat. Het is meer een antifoto van Henri. Eenzaamheid speelt ook een rol in het begin, want hij is een buitenstaander van de klas, hij gaat met niemand om.

Filmpje dat goed past bij het boek

Over het water – H.M. van den Brink


Over het water – H.M. van den Brink

Zakelijke gegevens
Het boek dat ik voor mijn zesde weblog opdracht heb gekozen is ‘Over het water’ geschreven door H.M. van den Brink. De versie die ik heb gelezen is verschenen in 1999 en is de zesde druk. De eerste druk is verschenen in 1998, uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam. De titel verwijst naar de roeipassie van Anton die vanaf zijn jeugd al graag heeft willen roeien. Terwijl de roeisport niet echt voor iemand uit zijn klasse is in die tijd.

Uitleg waarom het boek gekozen is
Dit boek is mij aangeraden door familieleden die allemaal het boek evengoed vonden. Daarom leek het mij ook interessant om dit boek te lezen. Terwijl roeien mij niet echt aanspreekt, vond ik de lust van de hoofdpersoon om te gaan roeien heel erg inspirerend. Hij is erg gefascineerd door het water, maar niet alleen dat ook zijn uiteindelijke roeipartner. En voor hem is er dan sprake van een soort van schoonheid, want als hij aan het roeien is, is hij in contact met zijn twee fascinaties: water en David.

Eerste persoonlijke reactie
Toen ik tegen het einde van het verhaal kwam vond ik het verhaal alleen maar spannender worden. Er was niet echt sprake van een spanningsboog, maar een spanningscurve die bij de ontknoping van het verhaal alleen maar groter werd. Het verhaal is een opbouw naar een soort van climax: in het begin van het verhaal zijn Anton en David alleen maar aan het trainen onder leiding van Dr. Schneiderhahn en wanneer het langzamerhand dichter tegen het einde van het verhaal komt zijn ze steeds meer aan het racen. Je bent als lezer getuige van hoe ze de vruchten van hun inspanning aan het plukken zijn. Dit geeft een heel erg tevredenstellend gevoel voor de lezer.

Link samenvatting plot en informatie auteur

Twee Recensies
Recensie 1:
Recensie 2:

Personages voorspelbaar?
Ik vind de hoofdpersoon erg voorspelbaar, net zo min als zijn ouders. Wanneer hij te horen krijgt dat zijn roeipartner David misschien wel gaat verhuizen, raakt hij in paniek. Maar ook wanneer Anton een keertje niet meegaat naar het badhuis met zijn ouders, raken ook zij in paniek. Net als het zaterdagse badritueel verbroken was, zou ook het roeiritueel met David misschien voorgoed verbroken zijn. Hij is dus een persoon die van structuur in zijn leven houdt en dit was ook goed terug te zien in het verhaal.

Zou je hoofdpersoon willen lijken
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken, want in het verhaal kijkt hij heel erg veel op naar David. In de kleedkamer keek hij altijd gefascineerd toe naar hem. In het verhaal zegt hij dan ook:

Alles aan hem had ik ook willen hebben.” (blz.104)

Het ontbreekt hem af en toe aan zelfvertrouwen. Hij vergelijkt zichzelf met iemand die uit een totaal andere milieu afkomstig is.

Climaxmomenten
In het begin is er niet echt sprake van climaxmomenten. Pas aan het einde wanneer al het harde werk geloond wordt met vele winsten bij verschillende wedstrijden. Dit komt zover dat ze zelfs toegelaten worden bij de Olympische spelen in Finland. Alleen dan is het onzeker of David nog blijft roeien. Dit laatste deel van het verhaal leest ook lekker snel, want het boek sleurt je echt mee met de vraag of ze het nog hogerop gaan brengen en blijven winnen.

Onderwerp beschrijven
Het onderwerp van het verhaal is vriendschap, passie en het verschil in klasse. Vriendschap vanwege het feit dat Anton en David een hechte vriendschap ontwikkelen nadat ze geselecteerd zijn door Dr. Schneiderhahn voor intensieve training. Passie omdat Anton al van kleins af aan gefascineerd is door water. Hierdoor is hij ook in aanraking gekomen met roeien. Het verschil in klasse vind ik ook een belangrijk onderwerp in dit verhaal, want roeisport was in die tijd een elitesport en Anton kwam niet echt uit een hoogstaande familie.

Filmpje dat goed past bij het boek

Ik vind dit filmpje goed bij het boek passen omdat het begin erg saai was, net als in het boek. Het verhaal/filmpje begint pas leuk te worden wanneer de race aanbreekt, in het geval van het boek de races. Er is sprake van een ontlading.

Ik heb altijd gelijk - W.F. Hermans


Verdiepingsopdracht:
Zie SE1